Vi listar trafikregler och lagar så du kan cykla tryggt och lagligt, både i staden och på landsbygden
I Sverige betraktas cykeln som ett fordon, vilket innebär att cyklister måste följa trafikreglerna. Här är några viktiga regler att känna till:
Trafikregel 1: Använd cykelbanan
Om det finns en cykelbana ska du använda den. Om ingen cykelbana finns, cykla så långt till höger som möjligt på körbanan.
Trafikregel 2: Väjningsplikt
När du korsar en väg eller kör in på en annan väg har du oftast väjningsplikt. Det innebär att du i god tid ska sänka hastigheten eller stanna och ta hänsyn till fordon som närmar sig.
Trafikregler 3: Cykelöverfarter och cykelpassager
Vid cykelöverfarter har bilister väjningsplikt mot cyklister. Vid cykelpassager har du som cyklist väjningsplikt mot fordon på vägen. Det är viktigt att vara uppmärksam och säkerställa att andra trafikanter har sett dig innan du korsar vägen.
Trafikregel 4: Gågator och gångfartsområden
När du cyklar på en gågata eller i ett gångfartsområde får du inte cykla snabbare än gångfart och du har väjningsplikt mot gående.
Trafikregel 5: Cykelhjälm
Alla under 15 år måste enligt lag använda cykelhjälm. Det rekommenderas starkt att även vuxna använder hjälm för att skydda sig vid eventuella olyckor.
Trafikregel 6: Utrustning på cykeln
Din cykel måste vara utrustad med fungerande broms och ringklocka. Vid cykling i mörker eller dålig sikt krävs belysning med vitt eller gult ljus framåt och rött ljus bakåt samt reflexer.
Trafikregel 7: Alkohol och cykling
Det finns ingen specifik promillegräns för cyklister, men du måste kunna framföra cykeln på ett betryggande sätt. Om du är påverkad av alkohol och inte kan cykla säkert kan du dömas för vårdslöshet i trafik.
Genom att följa dessa regler bidrar du till en säkrare trafikmiljö för både dig själv och dina medtrafikanter.
Redo att cykla om bilköerna?
Tipsa din arbetsgivare om Active Benefits – så kan du glida till jobbet på en förmånscykel istället.